29. август 2009.

Хришћанска философија

Предговор руском издању из 1902. године

Књига коју публикујемо под називом "Хришћанска философија" настала је на основу дневничких записа уваженог о. протојереја Јована Иљича Сергијева, знаменитог кронштатског пастира, које је он из дана у дан водио током последње 3-4 године; знатним делом ови су записи претходно објављени у часопису "Санктпетербуршки духовни весник" за 1900. и 1901. годину под називом "Фрагменти из хришћанске философије".

Целокупан материјал који је за ову прилику ексцерпиран из "Дневника" оца Јована издавач је распоредио по плану осмишљеном под непосредним ауторовим руководством; о. Јован је лично текст проверио, исправио и одобрио га за штампу, и у свом садашњем виду ово дело представља један истински кохерентан и умногоме целовит систем хришћанске философије. Истина, ваља напоменути да нису сва поглавља и раздели разрађени са подједнаком подробношћу: најопширнија су поглавља животног, практичног карактера - мислимо на друго ("О палом човеку"), четврто ("О Цркви као ризници спасења") и пето поглавље ("О учешћу самога човека у устројењу спасења"), док је деловима апстрактније, созерцатељне усмерености поклоњено мање простора. То је, међутим, и разумљиво, уколико узмемо у обзир чињеницу да аутор ових фрагмената, уважени отац Јован, није толико човек од созерцања, колико човек "живе љубави", делатног "живљења у Христу". Он је читаво своје биће принео на узвишено служење Светој Православној Цркви, са којом вазда пребива у живом, нераскидивом савезу, чесно се подвизавајући у "опитном" духовном делању. Његов живот испуњен је служењем вишим интересима, његова пажња ка њима је усмерена, и стога је посве природно то што управо оваква, практична духовна питања чине главни садржај дневника оца Јована, па сходно томе и књиге која је пред вама.

Белешке оца Јована, прожете узвишеним хришћанским расположењима и испуњене дубоко проживљеним духовним искуством које се излива из сваког написаног ретка, крајње су занимљиве и поучне још и због своје непосредности, најдубље искрености, узвишене једноставности и оне истински "светоотачке" свежине која, ако се истине хришћанске вере - "старе" и "овештале" са гледишта неверујућих или лакомислених људи - испуне у животу, на делу, чини хришћански идеал вечито новим, вечито младим, очаравајућим, способним да изазива код људи несмањено занимање и да их привлачи као непресушно врело животности.

Надамо се да ће ова књига, издата са благословом њеног уваженог гласовитог аутора, бити прихваћена са радошћу и топло поздрављена од свију истински православних, верујућих људи, свим срцем привољених својој Светој Мајци Цркви, жељних процвата вере Православне и жедних духовне поуке и назидања. Нека би дао Господ да свима таквима она и послужи на поуку, радост и утеху!




Следећа страница